Nejlepší sport je kafe a dort ....

Arabica nebo robusta?

Arabica nebo robusta?

Jedná se o druhy kávy, tedy přesněji řečeno o druky kávovníku, z jejichž semen se káva vyrábí – Kávovník arabský (Coffea arabica) a Kávovník statný (Coffea canephora). Kávovníky se poté ještě dělí na jednotlivé odrůdy, které většinou nesou jméno místa, kde byly vypěstovány. Tyto odrůdy se prodávají koncovému zákazníkovi samostatně nebo v různých směsích.

Co je dobré vědět o kávě

Kávovník je rostlina, která je velice rozšířená, a to především v celém subtropickém a tropickém pásmu. Řadí se mezi takzvané ovocné dřeviny a pěstuje se ve více než 70 zemích světa. Pěstitelé kávy po celém světě se snaží tuto rostlinu neustále kultivovat aby byla odolnější vůči škůdcům a nesla lepší plody.

Kávové třešinky

Kávové třešinky

Druhy kávy

Na světě jich existuje spousta, ale vy znáte asi ty nejznámějších – Arabiku a Robustu. Arabiku můžeme nalézt na místech s vyšší teplotou a stálejším klimatem, ve Střední a Jižní Americe, ale i v Africe. Arabika ale roste například i u protinožců – v Austrálii. Naproti tomu Robusta je doma v Asii a Jižní Americe. Nicméně na kvalitu kávy má také vliv způsob, jakým se káva sklízí – ručně trhané kávové bobule budou pravděpodobně tvořit druh Arabika, zatímco Robusta bude tvořena kávou, která byla sklízena stroji. Více informací o sklizni kávy si můžete přečíst v článku Kde roste a jak se sklízí káva.

Kávovník arabský – Arabica

Arabica dnes tvoří asi 75% celosvětové produkce kávy. Pro svoji lahodnou chuť je velmi vyhledávanou komoditou. Obsahuje méně kofeinu než robusta (asi 1,5%) a její chuť je méně či více kysele zabarvená. Chuťové vlastnosti také ovlivňují další faktory, jako například pražení či samotná příprava kávy.

Pro pěstitele je arabica celkem náročná – svoji první úrodu může někdy poskytnout až po 6 letech. Vyhovuje jí mírnější klima, teploty okolo 20 stupňů, vysoká vlhkost a nadmořská výška 600 až 2000 metrů nad mořem. Plody Kávovníku arabského uzrávají až po 8 měsících a sklizeň probíhá pouze ručně, výběrovým česáním.

Typů arabiky je mnoho – díky vzrůstající oblibě roste i počet jejích druhů vzniklých šlechtěním či křížením. Kromě základní odrůdy Arabica Typica, známe např. i Arabicu Maragogype s největšími kávovými zrny na světě nebo Arabicu Geisha s nasládlou chutí a podkresem lesního ovoce.

Kávovník statný – Robusta

Robusta pochází původem ze střední Afriky a společně s arabicou dnes tvoří asi 98% světové produkce. I přes její původ je ale dnes největším pěstitelem Coffea canephora Vietnam, kam byl tento druh přivezen francouzskými kolonisty v 19. století. Vietnamská produkce kávy není příliš kvalitní, ale už i tady spějí podmínky k lepšímu.

Kávovník statný je oproti arabice pěstitelsky mnohem méně náročný. Roste v nižších nadmořských výškách a vyžaduje vyšší teploty, ale dorůstá až 13 metrů (odtud jeho název). První sklizně se mohou pěstitelé dočkat už po 2 letech. Rostlina není příliš choulostivá vůči nemocem a škůdcům, což způsobuje pravděpodobně její vysoký podíl kofeinu v zrnu (až 3%). Zrna robusty bývají oproti arabice drobnější a zaoblenější s rovnou rýhou uprostřed. Zbarvení robusty bývá světle zelené s nahnědlými či našedlými odstíny. Arabica má naopak světle zelená zrna s namodralým tónem a pokřivenou rýhou. I po upražení jsou od sebe zrna lehce rozeznatelná.

Rozdílnost kávových zrnek

Rozdílnost kávových zrnek

Káva připravená z robusty chutná nahořkle. Její chuť je nezaměnitelná a rozpozná ji i laik díky její odlišné chemické struktuře.

Kávovník liberijský

Pro úplnost uveďme ještě Kávovník liberijský (Coffea liberica). Tato rostlina dorůstá do velkých výšek – až 20 m. Zrna jsou ale nekvalitní, a tak není příliš pěstitelsky zajímavý.

Autor: Kateřina Tomanová

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení